მალფუჭებადი ტვირთის ტრანსპორტირება
ნებისმიერი ტვირთის ერთი ადგილიდან მეორეზე გადატანა ყოველთვის დიდ პასუხისმგებლობასთანაა დაკავშირებული, თუმცა დავალება კიდევ უფრო რთულდება, როდესაც ტვირთი მალფუჭებადია.
საკვები პროდუქტების იდეალურ მდგომარეობაში შენახვა და ტრანსპორტირება კომპლექსურ, რთულ სისტემას მოითხოვს, რომელიც მოიცავს მიწოდების ჯაჭვის ყველა რგოლს – ჩაბარებიდან მომხმარებლის მაგიდასთან მიღწევამდე.
მალფუჭებადია ნებისმიერი პროდუქტი, რომლის ხარისხიც დროის გარკვეულ მონაკვეთში ქვეითდება, მაგალითად ხორცი და ხორცპროდუქტები, თევზი და ზღვის პროდუქტი, რძის ნაწარმი, ხილი, ბოსტნეული, ყვავილები, ფარმაცევტული პროდუქტები და ქიმიკატები.
მათი ქიმიური ან ფიზიკური თავისებურებებიდან გამომდინარე, ამ პროდუქტებს განსაკუთრებული საფრთხე ექმნებათ ტრანსპორტირების დროს, განსაკუთრებით, თუ არაა დაცული ტემპერატურული რეჟიმი.
მალფუჭებადი ტვირთის გადასატანად რამდენიმე სახის ტრანსპორტი გამოიყენება:
- იზოთერმული: აქვს იზოლირებული კედლები, კარები, ჭერი და იატაკი, რაც ზღუდავს სითბოს გაცვლას ფურგონის გარე და ინტერიერს შორის.
- მაცივარი: აქვს არამექანიკური გაგრილების წყარო, რომელსაც შეუძლია შეამციროს შიდა ტემპერატურა და შეინარჩუნოს იგი საშუალო ნიშნულზე 30ºC– დან –20ºC– მდე.
- საყინულე: აქვს სპეციალური მექანიზმი, რათა შეამციროს შიდა სივრცის ტემპერატურა და შეინარჩუნოს იგი მუდმივ ნიშნულზე -12ºC- დან -20ºC- მდე.
რა არის მალფუჭებადი საქონლის ტრანსპორტირების საუკეთესო საშუალება?
მალფუჭებადი საქონელი უმეტესად საჰაერო გზით გადაადგილდება, თუმცა რიგ შემთხვევებში შესაძლებელია სახმელეთო ან სარკინიგზო ტრანსპორტის გამოყენებაც.
- სატვირთო მანქანა: მალფუჭებადი საქონლის გადამზიდავ სატვირთო მანქანებს აქვთ განსხვავებული გაგრილების სისტემა, რომელიც შეიძლება მექანიზებული იყოს ან არ იყოს (ხშირად გამოიყენება ჩვეულებრივი ყინული ან მშრალი ყინული).
- რკინიგზა: მატარებლის ვაგონებს უნდა ჰქონდეთ საიზოლაციო უგულებელყოფა, ასევე გაგრილების, დატვირთვისა და გადმოტვირთვის სპეციალური სისტემა. ტემპერატურის კონტროლისთვის უმეტესად მშრალი ყინული გამოიყენება.
მალფუჭებადი საქონლის ტრანსპორტირება საჰაერო გზით
საუკეთესო ვარიანტი მალფუჭებადი საქონლის ტრანსპორტირებისთვის თვითმფრინავია. თითოეულ აეროპორტს აქვს სპეციალური ტერიტორია მალფუჭებადი საქონლის გადასატანად, სადაც ტემპერატურის კონტროლი შესაძლებელია სამაცივრე საწყობებისა და საყინულეების გამოყენებით. ამ ტერიტორიებს აქვთ საბაჟო შემოწმების პუნქტები, რომლებსაც ყოველთვის მაღალკვალიფიციური, სპეციალიზებული პერსონალი მართავს, რაც უზრუნველყოფს საქონლის ოპტიმალურ ტემპერატურაზე შენარჩუნებას.
ყველაზე ხშირად, საჰაერო გზით ტრანსპორტირებული პროდუქტებია:
- ახალი პროდუქტი (ხილი, ბოსტნეული, ხორცი, რძის პროდუქტები და ა.შ.)
- გაყინული პროდუქტები (ხილი, კონცენტრატები და ა.შ.)
მალფუჭებადი საქონლის ტრანსპორტირება საზღვაო გზით
საქონელი ტრანსპორტირდება მაცივარი – გემების საშუალებით, რომლებიც სრულად არიან აღჭურვილნი სწორი სავენტილაციო სისტემებით. ტვირთის ტრანსპორტირება შეიძლება მაცივარ-კონტეინერებშიც (ე.წ. რიფერები).
მალფუჭებადი საქონლის ტრანსპორტირებამდე აუცილებელია შეივსოს „ტემპერატურის მოთხოვნების ფურცელი“, რომელიც მიუთითებს იმ ტემპერატურას რომელზეც უნდა ინახებოდეს პროდუქტი მაცივარ კონტეინერში.
საზღვაო გზით ყველაზე ხშირად ტრანსპორტირებული პროდუქტებია:
- ახალი პროდუქტები (ხილი, ბოსტნეული, ხორცი და ა.შ.)
- გაყინული პროდუქტები (ხილი, კონცენტრატები, ხილის რბილობი, ხორცი, თევზეული)